30 múltam és élvezem!

Feminizmus és fakanál

Posted by Lola in January 22, 2013

Mit tehet a nő, ha sikeres?

Tizenéves koromban lapozgattam egy kiadványt a legsikeresebb magyar nőkről. Emlékszem a felháborodásomra mikor azt olvastam hogy az egyik nagy múltú vállalat vezetőnője esténként vacsorát főz a – második – férjének. Mert nincs választása, muszáj felvállalnia a hagyományos női szerepet is a cégvezetés mellett, különben nézhet harmadik férj után. Miért van az, hogy a nőknek egyszerre kell tökéletes feleségnek, tökéletes munkavállalónak és tökéletes anyának is lenniük, mikor sok férfi elég ha a munkahelyén teljesít? Természetesen tisztelet a kivételnek, uraim.
Ma már – közel 16 évvel később – azért árnyaltabban látom a képet. Léteznek megértő és segítőkész férfiak, akik boldogan részt vesznek a család életében. De sajnos többségében még mindig a patriarchális családszerkezet a jellemző. A férfi az úr a háznál, akkor volt időszerű, mikor a nők gyermeki státuszban voltak: nem dolgoztak és eltartották őket. Ma a nők is dolgoznak, sőt egy átlagos magyar családanya napja reggel 6-kor indul, mikor reggelit készít a családnak és este 10 felé ér véget mikor már a család túl van a vacsorán, fürdetésen, esti mesén, az anya pedig a mosogatáson, rendrakáson, stb. Ez akárhogy is számoljuk legalább 2 műszak. Egyszerre.
Talán nem is csodálkozunk nagyon, hogy nem igazán születnek gyermekek. Hiszen egy gondolkodó nő könnyen belátja, hogy nem szeretne rabszolga lenni és letenni az önmegvalósítás vágyáról.
Az én szépséges és mindig csinos nagymamám azt szokta mondani, hogy egy családban csak egy karrier lehetséges. Ez többnyire a férfi karrierje, hiszen ha szül egy nő, akkor nem veszik vissza munkahelyére, vagy ha igen, akkor hamarosan elbocsájtják.

Mit tehet hát egy önmegvalósító vagy önmegvalósításra vágyó nő?

Maradjon szingli vagy áldozza fel magát a család oltárán? Egyik sem ideális megoldás. A legjobb ha lavírozik, itt is lecsippent egy kis időt és ott is, zsonglőrködik a feladatai között. Sok vicces amerikai romantikus komédia szól a dolgozó anyukáról, aki még bombanő is… természetesen.
Anyám – aki 3 diplomát szerzett, miközben nevelt minket és ellátta a háztartást is – azt szokta mondani, hogy minden csak szervezés kérdése.
Sokan választják a késői családalapítást, mint én is, hiszen 33 évesen fiatal anyuka már biztosan nem leszek.

Szerintem az a jó stratégia, ha a nők megtanulnak egyedül is boldogulni. Ez nem szingliséget, hanem anyagi függetlenséget jelent, hogy a házasság szólhasson két egyenrangú fél szerelmen alapuló szövetségéről. Ha mégis felbomlana a házasság, akkor se a feleségnek, se a férjnek ne kelljen hazaköltöznie a szülőkhöz és el tudják tartani egy fizetésből is akár a gyermekeket. Ez ma Magyarországon sajnos utópia.
Érdekes meghallgatni, hogy sok nyugat-európai férfi milyen vágyakozva beszél a magyar nőkről. Mert nyugat-európai társaink már túl egyenlőek. Sokan vágynak kelet-európai feleségre, aki még tudja hol a helye. Szerintetek hol a helyünk?

A képért köszönet az Anna Kirschner Photostudio-nak.  

No Responses

The comments are closed.

Mert harmincas Nőnek lenni jó.

30 múltam és élvezem!

Az íráshoz hasonló szenvedéllyel szeretek beszélgetni is és meghallgatni másokat. Teljesen lenyűgöznek az egyéni fejlődéstörténetek. Azóta is gyűjtöm az izgalmas, pikáns és tanulságos történeteket, hogy milyen érzés Nőnek lenni. Mi a Te történeted?

Enjoy 30 a Facebookon

I love photos